Hamujący pociąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Hamujący pociąg

Post autor: zasadowy »

Pociag jadacy z predkoscia v=18m/s zaczyna hamowac i zatrzymuje się w ciagu czasu t=15s. Oblicz przyspieszenie a i drogę s przebytą przez pociag do chwili zatrzymania sie zakladajac ze w czasie hamowania poruszal sie on ruchem jednostajnie zmiennym.
a = v-v0/t
a = 18/15 = 1,2m/s^2

S = v0*t + a*t^2/2
Podstawiam do wzoru:
S = 18*15 + 1,2*15*15/2 = 405m

Wydaje mi sie ze cos tu jest zle, jestem dosc zielony z fizyki wiec prosilbym zeby ktos mnie poprawił jak ma być dobrze.
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wszystko jest ok, ... no może oprócz paskudnego zapisu. :)
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Re:

Post autor: zasadowy »

panb pisze:Wszystko jest ok, ... no może oprócz paskudnego zapisu. :)
Przepraszam że pytam ale czy na pewno długość drogi jest poprawna?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

otóż niecałkiem bo \(a = - 1,2 \frac{m}{s2} < 0 \to\) opóźnienie
a droga S = 135 m
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Na szczęście @korki_fizyka czuwa! :lol:
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Post autor: zasadowy »

Czułem że coś tu nie gra, dziękuje wszystkim za pomoc :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze:Na szczęście @korki_fizyka czuwa! :lol:
tylko się nudzę ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ