Na gaz w cylindrze działa tłok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marian72
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 gru 2018, 21:21

Na gaz w cylindrze działa tłok

Post autor: marian72 »

Na gaz w cylindrze działa tłok siła nieulegająca zmianie - 7,5 kN. Opornik elektryczny umieszczony w gazie zasilono przez czas 40 sekund prądem stałym o napięciu 120 V i natężeniu 2 A. Na końcu procesu stwierdzono podniesienie się tłoka o 320 mm. Jaką pracę wykonał gaz i o ile zmieniła się jego energia termiczna, jeżeli podczas procesu przez ścianki cylindra odpłynęło do otoczenia 500 J ciepła?
Powiem szczerze nie wiem jak ruszyć to zadanie. Wiadomo, trzeba zastosować I zasadę termodynamiki. Oraca nad sprężeniem gazu zamieniona została w ciepło W = Q więc pracę obliczylibyśmy ze wzoru: W = F ּ s, gdyby nie ten opornik elektryczny. Co z nim?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

marian72 pisze: Powiem szczerze nie wiem jak ruszyć to zadanie.
Ale udało ci się ten post sklonować :D
marian72 pisze:gdyby nie ten opornik elektryczny. Co z nim?
Na oporze wydziela się ciepło Joule'a-Lenza Q = UIt.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ