praca przy przenoszeniu satelity

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olcix44
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2018, 01:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

praca przy przenoszeniu satelity

Post autor: olcix44 »

Oblicz pracę wykonaną przy przesunięciu satelity o masie 2000 kg z powierzchni Ziemi na odległość równą promieniowi orbity geostacjonarnej 42160 km od środka Ziemi.
dawno nie roniłam nic z tego tematu, więc pewnie popełniłam jakiś fundamentalny błąd :oops:
na początku policzyłam zmianę energii potencjalnej i wyszło dużo za mało więc dodałam energię kinetyczną, którą trzeba nadać, żeby to się tam utrzymało no i dalej za mało...
proszę i info, czy powinnam zmienić sposób liczenia, czy całe rozumowanie :?:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(W = \Delta E_k + \Delta E_p\) podstaw odpowiednie wzory pamiętaj, że energia potencjalna jest ujemna :!: lub skorzystaj z zachowawczości pola grawitacyjnego i od razu zastosuj \(W=GMm( \frac{1}{r_1} -\frac{1}{r_2} )\), \(GM = gR^2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
olcix44
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2018, 01:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: olcix44 »

poszło jak po maśle :) dziękuję serdecznie. jednak 2:21 to nie jest mój czas na robienie zadanek :shock:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

czasu nie przestawiłaś ? :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ