Energia kinetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marian72
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 gru 2018, 21:21

Energia kinetyczna

Post autor: marian72 »

Pocisk o masie m lecący poziomo przebija drewniany klocek o masie M zawieszony na cienkiej i nierozciągliwej nici o długości L. Na skutek tego nić z klockiem odchyliła się o kąt (alfa), a prędkość pocisku zmalała od V1 do V2. Jaka część energii kinetycznej pocisku zamieniła się na ciepło?

Doszedłem do wzoru na ciepło: Q=E1−Ep−E2

Interesuje mnie natomiast jedna rzecz.
Przy energii potencjalnej brac pod uwage mase pocisku czy sume masy pocisku i klocku?
Tak samo w energii kinetycznej E2, sama masa pocisku pomnozna przez v2, czy suma mas?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jeżeli pocisk wbił sie w klocek, to w energii potencjalnej u góry występuje suma mas, natomiast jeśli przeleciał przez niego to tylko masa klocka.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a i używaj LaTeX'a viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ