Kinematyka - jednostajne przyspieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andrzej129
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2018, 15:00

Kinematyka - jednostajne przyspieszenie

Post autor: andrzej129 »

Witam. Proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozwiązałem zadanie.

Treść: Z helikoptera wznoszącego się z przyspieszeniem \(a=1 \frac{m}{s^2}\) na wysokość \(H=450 m\) wypada lampa naftowa. Znaleźć szybkość końcową oraz czas spadku lampy na ziemię.

Rozwiązanie:
1. Liczę, ile czasu zajęło wzniesienie się helikoptera na wysokość 450 m
\(x-x_0=v_0t+0,5at^2\)
\(450-0=0*t+0,5t^2\)
\(t=30s\)

2. Liczę jaką prędkość osiągnął helikopter na wysokości 450 m
\(v=v_0+at\)
\(v=0+1*30=30 \frac{m}{s}\)

3. Liczę czas z jakim będzie spadać lampa
\(x-x_0=v_0t-0,5gt^2\), przyjąłem ujemny znak przyspieszenia
\(0-450=30t-0,5*10*t^2\)
Po rozwiązaniu równania kwadratowego:
\(t=12,94s\)

4.Liczę prędkość końcową lampy
\(v=v_0-gt\)
\(v=30-10*12,94\)
\(v=-99,4 \frac{m}{s}\)
Czy prędkość powinna wyjść ujemna? Mi się wydaje, że tak, ponieważ lampa spadała w dół.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

W 4. zgodnie z przyjętym przez ciebie zwrotem osi powinno być \(-v = v_o -gt\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ