Oblicz v z jaką razem poruszają się kulki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marian72
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 gru 2018, 21:21

Oblicz v z jaką razem poruszają się kulki

Post autor: marian72 »

Na dwóch niciach o długości l zawieszono ciała o masach m1 i m2. Ciało odchylono o kąt alfa. Po zderzeniu neisprezystym poruszaja sie razem. Oblciz v, z jakim sie razem poruszaja.


Wiec z zasady zachowania pedu na pewno bedzie
m1v1=(m1+m2)v2

natomiast nie wiem jak wyznaczyc v1
czy z zasady zachowania energii?
kulka odchylona ma energie potecjalna i mechaniczna, a po zlaczeniu sie ich maja energie mechaniczna?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2018, 21:52 przez marian72, łącznie zmieniany 1 raz.
marian72
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 gru 2018, 21:21

Post autor: marian72 »

.........................
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oblicz v z jaką razem poruszają się kulki

Post autor: korki_fizyka »

marian72 pisze:
natomiast nie wiem jak wyznaczyc v1
czy z zasady zachowania energii?
tak \(E_p = E_k\), a wysokość z kosinusa i używaj LaTeX'a bo ręce i nogi opadają jak sie czyta twoje posty: (pkt.8 ) viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ