Witam, proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach, dziękuję.
1.Cząstka porusza się wzdłuż osi x zgodnie z równaniem \(x(t) = 20t - 5t^{3}\) W jakim przedziale czasu cząstka przyspiesza? (d) W jakim przedziale czasu cząstka hamuje? Znajdź (f) średnią prędkość między \(t1=-2s\) i \(t2=2 s.\)
2.Nieuważny napastnik wpada z szybkością 7,50 m/s na bramkarza drużyny przeciwnej i zatrzymuje się,
odpychając go o 0,350 m. a. Jakiego doznaje wtedy przyspieszenia? b. Jaki czas trwa zderzenie?
Liczę ze wzoru \(x = x0 + v0t - \frac{at^{2}}{2}\) Kładąc za \(x0 = 0,350m\) , za \(at = 7,5 m/s\). Tak? Jakiego doznaje przyspieszenia?
Ruch prostoliniowy.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
2. źle , najpierw zastosuj ZZPędu a potem porównaj zmianę pędu z popędem siły
1. \(a(t) = \frac{d^2x}{dt^2}= -30t < 0\)
1. \(a(t) = \frac{d^2x}{dt^2}= -30t < 0\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch prostoliniowy.
keezm pisze:..średnią prędkość między \(t1=-2s\) i \(t2=2 s.\)..
czas nie może być ujemny
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl