Dynamika ruchu postępowego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Dynamika ruchu postępowego

Post autor: maarcin23 »

Na nieruchomy krążek o momencie bezwładności \(I_{0}\) i promieniu R przerzucona jest linka( nierozciągliwa i nieważka). Z jednej strony linki(na stole) przyczepione jest ciało o masie \(m_{1}\) z drugiej strony przyczepione jest ciało o masie \(m_{2}\)(rysunek w załączniku). Oblicz przyśpieszenie liniowe, z jakim porusza się ciało o masie \(m_{2}\). Współczynnik tarcia wynosi μ. Strzałki wskazjuą kierunek ruchu układu.
Jak wyprowadzić wzór \(a=\frac{(m_{2}-μm_{1})R^{2}}{I_{0}+m_{1}R^{2}+m_{2}R^{2}}·g\)
Załączniki
Screenshot_20181127-213950_1.jpg
Screenshot_20181127-213950_1.jpg (22.17 KiB) Przejrzano 1137 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dynamika ruchu postępowego

Post autor: korki_fizyka »

maarcin23 pisze: Jak wyprowadzić wzór \(a=\frac{(m_{2}-μm_{1})R^{2}}{I_{0}+m_{1}R^{2}+m_{2}R^{2}}·g\)
Korzystając z II zasady dynamiki i rozwiązując ten układ r-ń:

II zas.dyn. dla ruchu postępowego
\(F_w = (m_1+m_2)a\)
\(F_w = Q_2 - N_2 + N_1 - T_1 = m_2g-N_2 + N_1-\mu m_1g\)

II zas.dyn. dla ruchu obrotowego
\(M = I_o\varepsilon\)
\(r(N_2-N_1)=I_o \frac{a}{r}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ