Ruch dwóch samochodów- kinematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ruch dwóch samochodów- kinematyka
\[\]Witam,
Mam pewien problem z zadaniem o treści:
Dwa samochody A i B jadą autostradą w przeciwnych kierunkach. W chwili początkowej samochody
są odległe od siebie o odcinek s = 200 m, przy czym samochód A rusza wtedy z miejsca ze stałym
przyspieszeniem a = 6.12 m/s2, a samochód B jedzie już ze stałą prędkością v = 16.67 m/s, której nie
zmienia w czasie jazdy. W jakiej odległości xm od początkowego położenia samochodu A samochody
się miną?
Rozwiązuje je w ten sposób:
1) Auto A - ruch jedn. przyśpieszony.
2) Auto B - ruch jedn. prostoliniowy.
Robię sobie zależność że: \(v0t+ \frac{at^2}{2} = v*t\) , gdzie v0t=0 bo auto A rozpoczyna ruch, a v = 16.67 m/s.
Wychodzi mi z tego czas (tak jakby układu) = 5,4477s.
Teraz pytanie: Skoro wyszedł mi czas, a mam policzyć odległość, powinienem obliczyć drogę ze wzoru na ruch z przyśpieszeniem, za a = 6.12, t= 5,4477s. Wychodzi mi że s = 90.78 m. Czy to jest dobre rozumowanie? Wydaje mi się że nie,
bo odpowiedź do tego zadania wynosi \(\approx\) 103 metrów.
Jeśli odejmę (bez zasadnie) od 200 obliczoną wyżej drogę, wychodzi 109,22 więc nadal coś jest nie tak, to samo się tyczy gdy obliczę drogę ze wzoru s = v*t.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, lub przynajmniej naprowadzenie na właściwy tok rozumowania
Mam pewien problem z zadaniem o treści:
Dwa samochody A i B jadą autostradą w przeciwnych kierunkach. W chwili początkowej samochody
są odległe od siebie o odcinek s = 200 m, przy czym samochód A rusza wtedy z miejsca ze stałym
przyspieszeniem a = 6.12 m/s2, a samochód B jedzie już ze stałą prędkością v = 16.67 m/s, której nie
zmienia w czasie jazdy. W jakiej odległości xm od początkowego położenia samochodu A samochody
się miną?
Rozwiązuje je w ten sposób:
1) Auto A - ruch jedn. przyśpieszony.
2) Auto B - ruch jedn. prostoliniowy.
Robię sobie zależność że: \(v0t+ \frac{at^2}{2} = v*t\) , gdzie v0t=0 bo auto A rozpoczyna ruch, a v = 16.67 m/s.
Wychodzi mi z tego czas (tak jakby układu) = 5,4477s.
Teraz pytanie: Skoro wyszedł mi czas, a mam policzyć odległość, powinienem obliczyć drogę ze wzoru na ruch z przyśpieszeniem, za a = 6.12, t= 5,4477s. Wychodzi mi że s = 90.78 m. Czy to jest dobre rozumowanie? Wydaje mi się że nie,
bo odpowiedź do tego zadania wynosi \(\approx\) 103 metrów.
Jeśli odejmę (bez zasadnie) od 200 obliczoną wyżej drogę, wychodzi 109,22 więc nadal coś jest nie tak, to samo się tyczy gdy obliczę drogę ze wzoru s = v*t.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, lub przynajmniej naprowadzenie na właściwy tok rozumowania
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Ładnie sobie robisz te zależności tylko zapominasz, że samochody poruszają się w przeciwnych kierunkach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re:
Wiedziałem że poruszają się w przeciwnych kierunkach, ale nie widzę jak to się ma do tego..korki_fizyka pisze:Ładnie sobie robisz te zależności tylko zapominasz, że samochody poruszają się w przeciwnych kierunkach.
Natomiast po tym jak napisałeś mi o tym, "pochyliłem" się nad problemem, i wywnioskowałem jeszcze coś takiego:
Wcześniej obliczyłem sobie czasy tych dwóch pojazdów (dla A- t= 8.08s, dla B- t= 12s), lecz do niczego mi się one nie przydały.
Teraz pomyślałem sobie, aby odjąć to całe towarzystwo, (wyszło 3,92s) i podstawiłem do wzoru v = a*t, dla samochodu A (wyszło 23,99 m/s <-całkiem realny wynik na moje gdybanie, skoro B ma 16.67 m/s). Z tego obliczyłem drogę (z czasu dla 5.447s) i... nie wyszło, nadal czegoś nie wiem/na coś nie wpadłem
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pochyl się jeszcze nad tym żeby przyjąć układ współrzędnych, w którym poruszają się samochody. Zakładając, że autostrada jest prosta więc wystarczy jedna oś.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re:
Hmm, nie, nadal nic. Nie jestem w stanie niczego więcej wywnioskować . Pokaż jak to powinno wyglądać od tego momentu, zobaczę czego nie ogarniam..korki_fizyka pisze:Pochyl się jeszcze nad tym żeby przyjąć układ współrzędnych, w którym poruszają się samochody. Zakładając, że autostrada jest prosta więc wystarczy jedna oś.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
Najpierw piszesz głupoty a potemkerajs pisze:Na pierwszy rzut oka widać że zadanie jest nierozwiązywalne. Bez znajomości długości tych pojazdów nie sposób jednoznacznie stwierdzić kiedy i gdzie się MINĄ.
podajesz wyniki.kerajs pisze: Spotkają się po t=5,8072 s , w którym to czasie pojazd A przebywa 103,194 m.
Zadania fizyczne różnią się tym od matematycznych, że trzeba przyjąć jakiś model, coś uprościć. Choćby tutaj rozmiary pojazdów w stosunku do odległości są małe więc należy je pominąć, a wyniki zaokrąglić do rzędu wielkości wynikających z danych wyjściowych.
Odp. pojazdy zaczną się mijać w odległości ok. 103,2 m od miejsca, z którego wyruszył pojazd A.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Re:
Od kiedy stwierdzenie faktu to głupoty?korki_fizyka pisze:Najpierw piszesz głupoty
Podałem wyniki dla innego pytania niż to, które zamieszczono w zadaniu. Podobnie zresztą jak Ty.korki_fizyka pisze:a potem podajesz wyniki.
Bycie fizykiem nie rozgrzesza z kiepskiego posługiwania się ojczystym językiem. Istnieje spora różnica miedzy zaczną się mijać a się miną, i małe wymiary pojazdów w stosunku do odległości (od kiedy 4% to pomijalnie mało?) nie są żadnym usprawiedliwieniem.korki_fizyka pisze:Zadania fizyczne różnią się tym od matematycznych, że trzeba przyjąć jakiś model, coś uprościć. Choćby tutaj rozmiary pojazdów w stosunku do odległości są małe więc należy je pominąć, a wyniki zaokrąglić do rzędu wielkości wynikających z danych wyjściowych.
Odp. pojazdy zaczną się mijać w odległości ok. 103,2 m od miejsca, z którego wyruszył pojazd A.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
"zaczną się mijać" to był ukłon w twoim kierunku ale nie zrozumiałeś jak zresztą całego mojego wywodu. Na tym kończę tę jałową dysputę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Panowie, spokojnie... Dziękuję Wam za pomoc w rozwiązaniu zadania, faktycznie wychodzi 103 metry.
Wymiana argumentów i w jednym jak i w drugim wypadku miała sens, ale "spokojnie" . Być może mogłem napisać żeby pominąć długości tych samochodów, ale generalnie pracujemy obecnie na modelach, które w zadaniach się pomija lub traktuje jako jakieś punkty materialne, co do treści zadania, faktycznie, gdyby pomyśleć nad tym "Zaczną się mijać" - to przed oczami mam praktycznie punkty styku dwóch przednich zderzaków tych samochodów, a "miną" - tylnych zderzaków.. W zadaniu jest napisane że "miną", ale jakby na to nie patrzeć, chodziło żeby pominąć takie niuanse. Następnym razem będę dopisywać takie rzeczy do treści zadania, żeby nie było to powodem sporów na forum
Wymiana argumentów i w jednym jak i w drugim wypadku miała sens, ale "spokojnie" . Być może mogłem napisać żeby pominąć długości tych samochodów, ale generalnie pracujemy obecnie na modelach, które w zadaniach się pomija lub traktuje jako jakieś punkty materialne, co do treści zadania, faktycznie, gdyby pomyśleć nad tym "Zaczną się mijać" - to przed oczami mam praktycznie punkty styku dwóch przednich zderzaków tych samochodów, a "miną" - tylnych zderzaków.. W zadaniu jest napisane że "miną", ale jakby na to nie patrzeć, chodziło żeby pominąć takie niuanse. Następnym razem będę dopisywać takie rzeczy do treści zadania, żeby nie było to powodem sporów na forum
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
wątpię
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Trudno powiedzieć, żyjemy w kraju pełnym różnych absurdów, więc wszystko może się zdarzyć
A propos matur, to dzisiaj właśnie słyszałem że nauczyciele rozmyślają nad strajkiem podczas matur i egzaminów gimnazjalnych (zasada ta sama co u policji- L4).. Więc.. może też uczniowie zastrajkują? A może niech dadzą stare matury z zeszłych lat?
Cóż, pozostawmy to może bez odpowiedzi ;p. Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc
A propos matur, to dzisiaj właśnie słyszałem że nauczyciele rozmyślają nad strajkiem podczas matur i egzaminów gimnazjalnych (zasada ta sama co u policji- L4).. Więc.. może też uczniowie zastrajkują? A może niech dadzą stare matury z zeszłych lat?
Cóż, pozostawmy to może bez odpowiedzi ;p. Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Nauczyciele od jakiegoś ćwierćwiecza tak tylko pohukują a jak przychodzi co do czego, czyli do matur to karnie się meldują w komisjach i sprawdzają potem te wypociny za 5 zeta od pracy z podatkiem VAT
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lis 2018, 15:01
- Płeć:
Re: Ruch dwóch samochodów- kinematyka
Mógłby ktoś spróbować pomóc mi w rozwiązaniu takiego zadania: Dwa samochody jadą jeden za drugim ze stałą prędkością v0. W pewnej chwili pierwszy samochód zaczyna hamować. Jaka musi być odległość między samochodami aby nie doszło do zderzenia jeśli hamują one z jednakowym przyspieszeniem i drugi rozpoczął hamowanie po czasie t0?