Prawo Archimedesa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Prawo Archimedesa

Post autor: przemytniczek »

Sześcian o boku a i gęstości \(ρ_s\) pływa pionowo najpierw w cieczy o gęstości \(ρ_1\), potem w cieczy o gęstości \(ρ_2\). Znaleźć stosunek głębokości na jaką zanurzony jest sześcian w pierwszej cieczy do głębokości na jaką jest zanurzony w drugiej cieczy.

Wybierz:
a) \(\frac{h_1}{h_2} = \frac{ρ_2}{ρ_1}\)
b) \(\frac{h_1}{h_2} = \frac{ρ_2-ρ_s}{ρ_1-ρ_s}\)
c) \(\frac{h_1}{h_2} = \frac{ρ_1}{ρ_2}\)
d) \(\frac{h_1}{h_2} = \frac{ρ_2 + ρ_s}{ρ_1 + ρ_s}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Skoro klocek pływa to siła wyporu równoważy jego ciężar:
\(\rho a^3g=\rho_x a^2h_xg \So h_x= ....\)

Odp: a)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Sześcian można potraktować jak areometr, którego zanurzenie jest odwrotnie proporcjonalne do gęstości cieczy w jakiej się on zanurza.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ