Podczas ogrzewania ciała doskonale czarnego maksimum promieniowania przesunęło się z \(λ_1\) do \(λ_2\). Jak zmieniła się energia wypromieniowywana w jednostce czasu przez jednostkę powierzchni?
Wybierz:
a) wzrosła \((\frac{λ_1}{λ_2})^4\)
b) wzrosła \(\frac{λ_1}{λ_2}\)
c) wzrosła \((\frac{λ_1}{λ_2})^2\)
d) zmalała \((\frac{λ_1}{λ_2})^2\)
Promieniowanie ciała doskonale czarnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wzrosła jeżeli \(\lambda_2 < \lambda_1\), a zmalała jeśli \(\lambda_1 <\lambda_2\)
E~ \(T ^4\) ~ \(\lambda^{-4}\) \(\So\) A.
E~ \(T ^4\) ~ \(\lambda^{-4}\) \(\So\) A.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl