Kinematyka punktu materialnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leldoe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2018, 22:39

Kinematyka punktu materialnego

Post autor: leldoe »

mam dane:
x = \alpha + \beta t
y = \gamma +t^2

\alpha = 2m
\beta = 3m/s
\gamma = 1m/s

Obliczyć przyśpieszenie styczne i normalne w t1 = 1s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Najpierw zastosuj się do tego: viewtopic.php?f=21&t=12615 potem przemyśl to i dopiero pisz :!:
wzór na y(t) nie ma sensu albo stała \(\gamma\) powinna mieć inne jednostki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
leldoe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2018, 22:39

Post autor: leldoe »

mam dane:
\(x = \alpha + \beta t\)
\(y = \gamma +t^2\)

\(\alpha = 2m\)
\(\beta = 3m/s\)
\(\gamma = 1m/s^2\)

Obliczyć przyśpieszenie styczne i normalne w t1 = 1s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

leldoe pisze: \(y = \gamma +t^2\)


\(\gamma = 1m/s^2\)
to r-nie jest nadal złe, przecież jednostki po prawej stronie nie zgadzają się z tymi po lewej
prawdopodobnie powinno być takie: \(y = \gamma \cdot t^2\)
a potem poczytaj to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przyspieszenie
i do dzieła :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
leldoe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2018, 22:39

Post autor: leldoe »

A z jakiego wzoru policzyć prędkość?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\vec{v(t)} = \frac{d \vec{r(t)} }{dt}=[v_v; v_y] = [ \frac{dx}{dt} ; \frac{dy}{dt}]\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
leldoe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2018, 22:39

Post autor: leldoe »

No ale to wychodzi wektor, a w wzorach na przyśpieszenie styczne i normalne nie ma wektora.

\([ \beta; 2 \gamma t\)

Mógłbyś rozwiązać ten jeden przykład, żebym wiedział jak się zabrać za kolejne?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wszystkie przyspieszenia są wektorami :!:
Spoiler
Weekend mam zajęty może ruszysz sam wg tego: https://www.matematyka.pl/425493.htm
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ