Natężenie pola elektrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xpeppermintx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2018, 19:47
Płeć:

Natężenie pola elektrycznego

Post autor: xpeppermintx »

Oblicz natężenie pola elektrycznego i potencjał w środku kwadratu o boku l=7cm, w którego
trzech wierzchołkach znajdują się kolejno umieszczone ładunki: Q1= −1C, Q2= 6C, Q3= 5C. Oblicz
energię potencjalną tego układu ładunków
xpeppermintx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2018, 19:47
Płeć:

Post autor: xpeppermintx »

Kondensator o pojemności C=7nF naładowano ładunkiem Q=6μC, a następnie połączono z układem
dwóch kondensatorów C1=1nF i C2=5nF połączonych szeregowo. Jakie będą napięcia na tych
kondensatorach i jaka jest różnica energii układu przed i po połączeniu kondensatorów?
ODPOWIEDZ