Kondensatory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xpeppermintx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2018, 19:47
Płeć:

Kondensatory

Post autor: xpeppermintx »

Kondensator płaski o powierzchni okładek S=5cm^2 i odległości między okładkami d=7mm naładowano
do napięcia U=100V i odłączono od źródła napięcia. Oblicz pojemność kondensatora i natężenie
pola elektrycznego między okładkami kondensatora. Następnie do kondensatora wsunięto
dielektryk o wartości εr=6. Oblicz wartości pojemności kondensatora, napięcia na
kondensatorze i natężenia pola elektrycznego między okładkami kondensatora po wprowadzeniu
dielektryka. Jaką pracę wykonano wsuwając dielektryk do kondensatora?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Znasz jakieś wzory :?: bo wystarczy tylko podstawić :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
xpeppermintx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2018, 19:47
Płeć:

Re: Kondensatory

Post autor: xpeppermintx »

Zauważyłam i udało mi się policzyć :)
ODPOWIEDZ