Moc silnika samochodu, sprawność wypadkowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CinCinEk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 wrz 2018, 17:55
Płeć:

Moc silnika samochodu, sprawność wypadkowa

Post autor: CinCinEk »

Samochód o masie 1300 kg po rozbiegu trwającym 10 s osiąga prędkość 108 km/h. Wyznacz moc silnika samochodu, przyjmując, że jego wypadkowa sprawność wynosi η=0,4.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jeśli samochód rozpędza się po prostej, poziomej drodze to:
\(\frac{4}{10} P= \frac{ \frac{mv^2}{2} }{t}\)
CinCinEk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 wrz 2018, 17:55
Płeć:

Post autor: CinCinEk »

Jak do tego dojść? :?
ODPOWIEDZ