Piłki rzucone pionowo w górę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Piłki rzucone pionowo w górę

Post autor: przemytniczek »

Pytanie wielokrotnego wyboru
Pierwsza z dwóch piłek zostaje rzucona pionowo w górę z prędkością 40\(\frac{m}{s}\) . Po upływie dwóch sekund z tąs ama prędkością i w tym samym kierunku zostaje rzucona druga piłka. (Przyjąć g = 10\(\frac{m}{s^{2}}\))

Wybierz:
a) Piłki spotkają się po upływie 5 s od momentu wyrzucenia pierwszej piłki.
b) Piłki spotkają się po upływie 2 s od momentu wyrzucenia drugiej piłki.
c) Piłki spotkają się na wysokości 80 m.
d) Piłki spotkają się na wysokości h = 37,5 m.

Jest to zadanie z testów i samouczków na PW i mogą pojawić się w nim błędy. W takim przypadku proszę o wskazanie błędu i jeśli to możliwe, rozwiązanie zadania dokonując zmiany w treści lub odpowiedziach tak, aby były zgodne. Dziękuję.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(h_1(t)=v_0t- \frac{gt^2}{2}\\
h_2(t)=v_0(t-t_0)- \frac{g(t-t_0)^2}{2}\\
h_1(t)=h_2(t) \So 40t-\frac{10t^2}{2}=40(t-2)-\frac{10(t-2)^2}{2} \wedge t>2 \ s\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Czas wznoszenia wynosi 4 s a maksymalna wysokość to 80 m więc odpowiedzi B i C odpadają
po 2 sekundach od wyrzucenia drugiej piłki pierwsza będzie znajdowała się w najwyższym punkcie i za chwilę zacznie swobodnie spadać natomiast druga na wysokości 60 m z prędkością 20 m/s skierowaną pionowo w górę, zatem muszą się spotkać na wysokości większej niż 60 m (odp. D też odpada) i po czasie t > 4s, pozostaje więc odpowiedź A
licząc ten dodatkowy czas dostajemy: \(x_1(t) = 20 - \frac{gt^2}{2}\) i \(x_2(t) = 20t -\frac{gt^2}{2}\) stąd miejsce spotkania \(x_1(t) = x_2(t) \So t = 1 s\)
czyli zajmie to 4+1 = 5 s
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ