Łączenie kondensatorów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Łączenie kondensatorów

Post autor: przemytniczek »

Pytanie wielokrotnego wyboru.
Kondensator o pojemności \(C_A\) naładowano do napięcia U. Następnie odłączono go od źródła i połączono równolegle z drugim kondensatorem o pojemności \(C_B\). Kondensator \(C_B\) został wcześniej naładowany takim samym ładunkiem jak \(C_A\). Znaleźć energię kondensatora \(C_A\) po połączeniu z \(C_B\).
Odpowiedzi:

a) E = \(\frac{C_A^{3}U^{2}}{2(C_A+C_B)^{2}}\)

b) E = \(\frac{2C_BC_A^{2}U^{2}}{(C_A+C_B)^{2}}\)

c) E = \(\frac{2C_A^{3}U^{2}}{(C_A+C_B)^{2}}\)

d) E = \(\frac{C_AC_B^{2}U^{2}}{2(C_A+C_B)^{2}}\)

Jest to zadanie z testów i samouczków na PW i mogą pojawić się w nim błędy. W takim przypadku proszę o wskazanie błędu i jeśli to możliwe, rozwiązanie zadania dokonując zmiany w treści lub odpowiedziach tak, aby były zgodne. Dziękuję.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

odp. C
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ