Rozszerzalność, Moduł Younga

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Rozszerzalność, Moduł Younga

Post autor: przemytniczek »

Pytanie wielokrotnego wyboru.
Końce dwóch drutów: aluminiowego o module Younga E_1, polu przekroju S_1 i długości L_1 oraz stalowego o module Younga E_2, polu przekroju S_2 i długości L_2 = L_1 połączono tworząc jeden drut o łącznej długości L_1 + L_2. Jaka siła spowodowała wydłużenie powstałego z połączenia drutu o 0,4%?
Odpowiedzi:
a) 0,04 \frac{E_1S_1E_2S_2}{(S_2E_1+S_1E_2)}
b) \frac{(S_1E_1+S_2E_2)}{125E_1S_1E_2S_2}
c) \frac{E_1S_1E_2S_2}{125(S_1E_1+S_2E_2)}
d) 0,04 \frac{(S_1E_2+S_2E_1)}{E_1S_1E_2S_2}

Jest to zadanie z testów i samouczków na PW i mogą pojawić się w nim błędy. W takim przypadku proszę o wskazanie błędu i jeśli to możliwe, rozwiązanie zadania dokonując zmiany w treści lub odpowiedziach tak, aby były zgodne. Dziękuję.
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Rozszerzalność, Moduł Younga

Post autor: przemytniczek »

przemytniczek pisze:Pytanie wielokrotnego wyboru.
Końce dwóch drutów: aluminiowego o module Younga \(E_1\), polu przekroju \(S_1\) i długości \(L_1\) oraz stalowego o module Younga \(E_2\), polu przekroju \(S_2\) i długości \(L_2\) = \(L_1\) połączono tworząc jeden drut o łącznej długości \(L_1\) + \(L_2\). Jaka siła spowodowała wydłużenie powstałego z połączenia drutu o 0,4%?
Odpowiedzi:
a) \(0,04 \frac{E_1S_1E_2S_2}{(S_2E_1+S_1E_2)}\)
b) \(\frac{(S_1E_1+S_2E_2)}{125E_1S_1E_2S_2}\)
c) \(\frac{E_1S_1E_2S_2}{125(S_1E_1+S_2E_2)}\)
d) \(0,04 \frac{(S_1E_2+S_2E_1)}{E_1S_1E_2S_2}\)

Jest to zadanie z testów i samouczków na PW i mogą pojawić się w nim błędy. W takim przypadku proszę o wskazanie błędu i jeśli to możliwe, rozwiązanie zadania dokonując zmiany w treści lub odpowiedziach tak, aby były zgodne. Dziękuję.
ODPOWIEDZ