zad 1.
1,5 mola gazu doskonałego przeprowadzono ze stanu o ciśnieniu 7*10^6 Pa, objętości 6*10^-3 m^3 i temperaturze 300 K do stanu o temperaturze 600 K podczas przemiany izochorycznej, a następnie zwiększono jego objętość dwa razy w przemianie izobarycznej. Wyznacz końcowe ciśnienie i objętość gazu oraz ciepło pobrane przez gaz podczas tego procesu. Jak i o ile zmienia się energia wewnętrzna gazu?
zad 2.
Ile benzyny zużyje silnik spalinowy w ciągu 7 godzin na wytworzenie mocy 120 W, jeżeli jego sprawność wynosi 0,1. Ciepło spalania benzyny wynosi 4,6*10^5 J/kg/
zad 3.
Grzejnik silnika Carnota ma temperaturę 105 stopni C, a jego chłodnica 30 stopni C. Ile wynosi sprawność tego silnika i praca wykonana przez silnik podczas jednego cyklu, jeśli pobiera w tym czasie w postaci ciepła z grzejnika 500 J energii?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
3 zadania z termodynamiki, proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 wrz 2018, 19:47
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A znasz jakieś wzory
używaj TeX'a mam nadzieję, że przeczytałaś wcześniej regulamin
viewtopic.php?f=29&t=12617
używaj TeX'a mam nadzieję, że przeczytałaś wcześniej regulamin
viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zadania są banalne dla kogoś kto chociaż raz zajrzał do podręcznika albo z braku takowego wyguglował np. wzór na sprawność silnika Carnota
3) \(\eta = \frac{W}{Q_p} = \frac{\Delta T}{Tg} = \frac{75}{378} \approx \ 0,198 \approx 20\\)% \(\So W = 100\ J\).
3) \(\eta = \frac{W}{Q_p} = \frac{\Delta T}{Tg} = \frac{75}{378} \approx \ 0,198 \approx 20\\)% \(\So W = 100\ J\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl