Oblicz masę ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz masę ciała

Post autor: RazzoR »

Ciało porusza się po prostej i pod działaniem siły o wartości 50N w czasie 10 s zwiększa swoją prędkość z 15 m/s do 35 m/s. Oblicz masę tego ciała.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(F=m \cdot \frac{\delta v}{ \delta t}\\
\\
m= \frac{Ft}{v_2-v_1}\\
m=50 \cdot \frac{10}{35-15}=25 \ kg\)
ODPOWIEDZ