Spoczywające ciało

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Spoczywające ciało

Post autor: RazzoR »

Na spoczywające ciało o masie m=2kg zaczęła działać stała siła wypadkowa o wartości 30N. Jaką drogę przebędzie to ciało w czasie pierwszych dziesięciu sekund ruchu?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(F=ma \wedge x= \frac{at^2}{2} \\
\\
x(t)= \frac{ \frac{F}{m}t^2 }{2} \\
x(10)= \frac{ \frac{30}{2}10^2 }{2}=750 \ m\)
ODPOWIEDZ