Moduł Younga, współczynnik rozszerzalności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CinCinEk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 wrz 2018, 17:55
Płeć:

Moduł Younga, współczynnik rozszerzalności

Post autor: CinCinEk »

Końce stalowego pręta o polu przekroju S= 5 cm^2 są sztywno zamocowane do dwóch pionowych ścian. Moduł Younga dla stali 2 * 10^11 N/m^2, współczynnik rozszerzalności liniowej stali 12 * 10^-6 K^-1. Jaka siła działa na każdą ścianę w temperaturze 20 stopni C, jeżeli w temperaturze 10 stopni C nie występują żadne naprężenia?
A. 3 * 10^-3 N
B. 12 * 10^3 N
C. 6 * 10^5 N
D. 1,5 * 10^4 N
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Uwzględnij rozszerzalność cieplną pręta \(l = l_o(1 + \alpha \Delta t)\)
i używaj LaTeXa do zapisywania wzorów viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
CinCinEk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 wrz 2018, 17:55
Płeć:

Post autor: CinCinEk »

Właśnie mam wrażenie, że nie miałem tego tematu z modułem Younga. Mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć ten wzór?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ