dwa gładkie klocki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

dwa gładkie klocki

Post autor: Ichigo0 »

Dwa gładkie klocki z których pierwszy ma masę \(1,5\) raza większą niż drugi połączono nierozciągliwą nicią. Do klocka o większej masie przyłożono siłę \(F_1\) o wartości \(4,2\:N\), a do drugiego klocka siłę o wartości \(1,5\:N\). W wyniku czego klocki uzyskały przyspieszenie równe \(3,6\:m/s^2\). Oblicz masy klocków i wartość naciągu nici. Pomiń masę nici i opory ruchu.
\(\frac{F_2 -N}{m_1} = \frac{F_1 -N}{1,5 m_1} \\
(F_2-N)1,5 m_1=(F_1-N) m_1 \\
(F_2 -N)1,5=F_1-N \\
1,5 \cdot 1,5-N \cdot 1,5= F_1-N\)

Chyba coś mam źle w obliczeniach. Proszę o wskazanie co jest źle.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: dwa gładkie klocki

Post autor: kerajs »

Ichigo0 pisze: \(\frac{F_2 -N}{m_1} = \frac{F_1 -N}{1,5 m_1}\)

Chyba coś mam źle w obliczeniach. Proszę o wskazanie co jest źle.
1)
\(\frac{N-F_2 }{m_2} = \frac{F_1 -N}{1,5 m_2}\)
Tu wylicz naciąg.
2)
Nie wykorzystałaś znanego Ci przyspieszenia
\(a=\frac{N-F_2 }{m_2}\)
Tu wylicz masę m2

\(m_1=1,5m_2\)
Tu wylicz masę m1
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: dwa gładkie klocki

Post autor: Ichigo0 »

Najpierw porównuje przyspieszenia potem mnożę na krzyż, skracam \(m_1\) mnożę przez nawias i podstawiam potem \(N\) mi się redukuje.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: dwa gładkie klocki

Post autor: korki_fizyka »

Ichigo0 pisze:Najpierw porównuje przyspieszenia potem mnożę na krzyż, skracam \(m_1\) mnożę przez nawias i podstawiam potem \(N\) mi się redukuje.
Czy potrafisz tylko wklejać te same wątki na kilku forach na raz angażując tamtejszych pomagaczy ale nie wyciągając z ich rad żadnych wniosków :?: Miałaś zastosować II zasadę dynamiki, wyznaczyłaś siłę wypadkową :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Ichigo0 »

Aha. Dzięki.
ODPOWIEDZ