Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Skoczek wykonuje skok do wody bez odbicia tzn. bez prędkości początkowej z 10 metrowej wieży. W wodzie jego opóźnienie ma wartość a=2g. Oblicz głębokość na jaką się zanurzy. Ja próbowałam to zadanie rozwiązać tak
\(0=10+\frac{gt^2}{2} \\ 0=20+gt^2 \\ -20=gt^2 \\ \frac{-20}{g} =t^2\\ \frac{-2h}{g} =t^2 \\t=- \sqrt{\frac{2h}{g}}\)
wychodzi mi ujemny czas. Może ktoś napisać co mam źle.
skok do wody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Już pierwszą linijkę masz żle, sprawdź wzór na drogę Trzeba podzielić ruch na 2 etapy i stosować do nich oddzielnie r-nia na prędkość, drogę itp. lub skorzystać z ZZEnergii, a swoją drogą , to straszne opóźnienie w tej wodzie ma
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
i) swobodne spadanie w powietrzu to ruch jednostajnie zmienny przyspieszony a = g:
\(H = \frac{gt_s^2}{2} \So t_s = \sqrt{\frac{2H}{g}}\), gdzie \(t_s\)- czas spadania
\(v = gt_s = \sqrt{2gH}\)
ii) po zanurzeniu w wodzie ruch jednostajnie zmienny opóźniony \(a = -2g\):
\(h = vt_z - \frac{at_z^2}{2}\), gdzie \(t_z\)- czas zanurzania
\(0 = v - at_z \So t_z = \frac{v}{a}\)
\(h = \frac{v^2}{2a} = \frac{H}{2} = 5\ m\)
\(H = \frac{gt_s^2}{2} \So t_s = \sqrt{\frac{2H}{g}}\), gdzie \(t_s\)- czas spadania
\(v = gt_s = \sqrt{2gH}\)
ii) po zanurzeniu w wodzie ruch jednostajnie zmienny opóźniony \(a = -2g\):
\(h = vt_z - \frac{at_z^2}{2}\), gdzie \(t_z\)- czas zanurzania
\(0 = v - at_z \So t_z = \frac{v}{a}\)
\(h = \frac{v^2}{2a} = \frac{H}{2} = 5\ m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl