Oblicz napięcie między płytkami.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kabaczek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 gru 2017, 18:12

Oblicz napięcie między płytkami.

Post autor: kabaczek »

Elektron rozpoczął ruch w próżni między płaskimi i równoległymi względem siebie metalowymi płytkami, odległymi od siebie o 0,1 m. Po przebyciu drogi 2 mm uzyskał prędkość \(10^5 m/s\) . Oblicz napięcie między płytkami. Ładunek elementarny ma wartość \(1,6 ·10^{–19}\) C, a masa elektronu jest równa \(9,1 · 10^{–31}\) kg.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(v = at\)
\(d= \frac{at^2}{2}\)
\(F = ma = \frac{eU}{d}\)
rozwiąż
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ