kinematyka układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kinematyka układ równań

Post autor: Ichigo0 »

Nie wiem, dlaczego w poniższym układzie równań wychodzi mi zły wynik.
\(\begin{cases} v=gt\\ h= \frac{gt^2}{2} \end{cases} \\ h= \frac{ \frac{v}{t} \cdot t^2}{2} = \frac{vt}{2} \\ 2h=vt\\ \\ \frac{2h}{t}=v\\ \\ \frac{2h}{t}=gt \\ \\ \frac{2h}{t}= \frac{v}{t} \cdot t\\ \\ v= \frac{2h}{t}\) Szukana jest prędkość dana jest wysokość i czas.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

wynik masz juz w pierwszej linijce v = gt
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ