Witam, bardzo proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Słupy energetyczne linii przemysłowych wysokiego napięcia można składać z części na powierzchni ziemi, a następnie podnosić je do pozycji pionowej za pomocą liny, podpory z obrotowym krążkiem i na przykład traktora. Do wierzchołka leżącego słupa przyczepia się jeden z końców liny i przerzuca je przez podporę, natomiast drugi koniec liny jest ciągnięty przez traktor. Drugi koniec słupa opiera się o zakotwiczoną w ziemi obrotową podstawę (rysunek poniżej). Zakładamy, że krążek na podporze obraca się bez tarcia.
Masa słupa wynosi 2000 kg, a kąt \(\alpha\) jest równy 15 stopni. Przyjmujemy, że środek masy słupa znajduje się w połowie jego długości. Oblicz minimalną wartość siły naciągu liny konieczna do uniesienia leżącego słupa.
Próbuję robić to tak:
Po uniesieniu słupa jego energia potencjalna będzie wynosić \(m*g* \frac{1}{2}l\) (\(\frac{1}{2}l\) bo jego środek masy jest w połowie długości). Gdy leżał na ziemi jego energia potencjalna wynosiła 0. Zatem siła naciągu liny musi wykonać pracę równą różnicy energii potencjalnych więc energii potencjalnej po uniesieniu \(m*g* \frac{1}{2}l\).
\(W = F*s = m*g* \frac{1}{2}l\)
Droga na której działa siła naciągu to \(\frac{1}{4}\) obwodu koła o promieniu = l bo po takiej drodze będzie poruszał się czubek słupa.
\(F*\frac{1}{4}*2*π*l = m*g* \frac{1}{2}l\)
\(F =\)\(\frac{m*g}{π} = 6369 N\)
Prawidłową odpowiedzią jest 37,9 kN - co robię nie tak? Domyślam się, że nieprawidłowo obliczam drogę we wzorze na pracę, jaki jest więc prawidłowy sposób?
Oblicz wartość siły naciągu liny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Poprawka - spojrzałem jeszcze raz na tablice i wzorem na pracę jest:
\(W = F * \Delta x * cos(F, \Delta x)\)
Zatem \(W = F * \Delta x * cos(F, \Delta x) = m*g* \frac{1}{2}l\)
\(F = \frac{m*g* \frac{1}{2}l}{\Delta x * cos(F, \Delta x)}\)
\(cos(F, \Delta x) = cos(15°) = 0,9659\)
Przemieszczenie czubka słupa to długość przeciwprostokątnej trójkąta równoramiennego o ramieniu równym \(l\), czyli \(\sqrt{2} l\)
\(F = \frac{2000*9,81*\frac{1}{2}l}{ \sqrt{2}l * 0,9659} = 7160 N\), co wciąż jednak nie wynosi 37,9 kN - zatem gdzie popełniam błąd?
\(W = F * \Delta x * cos(F, \Delta x)\)
Zatem \(W = F * \Delta x * cos(F, \Delta x) = m*g* \frac{1}{2}l\)
\(F = \frac{m*g* \frac{1}{2}l}{\Delta x * cos(F, \Delta x)}\)
\(cos(F, \Delta x) = cos(15°) = 0,9659\)
Przemieszczenie czubka słupa to długość przeciwprostokątnej trójkąta równoramiennego o ramieniu równym \(l\), czyli \(\sqrt{2} l\)
\(F = \frac{2000*9,81*\frac{1}{2}l}{ \sqrt{2}l * 0,9659} = 7160 N\), co wciąż jednak nie wynosi 37,9 kN - zatem gdzie popełniam błąd?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
W chwili początkowej podstawiasz składową siły potrzebną do uniesienia słupa do góry (pionowo) a więc korzystasz z sinusa a nie cosinusa. Dalej to oczywiście się już zmienia bo kąt się zmienia podczas obrotu i siła maleje. Początkowa jej wartość wynosi ok. 3,8 kN. Inaczej: zastosowałeś wzór na pracę w ruchu prostoliniowym, a przecież słup nie przesuwa się w poziomie tylko obraca. Pracę w ruchu obrotowym wykonuje moment siły \(W = M \alpha\)
zakładając ruch jednostajny obrotowy mamy: \(Flsin \alpha = \frac{mgl}{2}\).
poczytaj to: http://fizyka.kopernik.mielec.pl/?p=ruchobrotowy#4
Twoja pierwsza koncepcja była dobra, przemieszczenie nie jest prostoliniowe tylko odbywa się po ćwiartce łuku o promieniu l i dlatego obliczenie pracy jest trudne bez całek by się nie obeszło ale na szczęście w poleceniu nie mamy wyliczać tej pracy tylko minimalną wartość siły potrzebną do poruszenia słupa.
Wystarczy porównać ze sobą dwa momenty sił.
Jeden powodujący obrót w prawo \(M_P = l^ \to x \ F^ \to\) ( x - iloczyn wektorowy) , gdzie F oznacza składową styczną do toru (okręgu) czyli \(M_P = lFsin \alpha\).
Drugi chcący obrócić słup w lewo związany z działaniem siły ciężkości \(M_L = \frac{l}{2}^ \to x\ Q^ \to = \frac{l}{2} mg sin 90^o = \frac{l}{2}mg\) , siła ciężkości jest już styczna do okręgu ale tylko w tym początkowym momencie podczas obrotu. Potem już nie jest i należałoby szukać jej składowej stycznej do okręgu o promieniu \(\frac{l}{2}\).
Ze względu na tę trudność nikt od nas nie chce w poleceniu obliczenia pracy tylko minimalnej wartości siły jaką trzeba przyłożyć na początku aby słup drgnął i zaczął się obracać, a tę wyznaczymy z warunku: \(M_P \ge M_L \So lFsin \alpha \ge \frac{lmg}{2} \So F \ge \frac{mg}{2sin \alpha }\).
zakładając ruch jednostajny obrotowy mamy: \(Flsin \alpha = \frac{mgl}{2}\).
poczytaj to: http://fizyka.kopernik.mielec.pl/?p=ruchobrotowy#4
maćko18 pisze:
Przemieszczenie czubka słupa to długość przeciwprostokątnej trójkąta równoramiennego o ramieniu równym \(l\), czyli \(\sqrt{2} l\)
... zatem gdzie popełniam błąd?
Twoja pierwsza koncepcja była dobra, przemieszczenie nie jest prostoliniowe tylko odbywa się po ćwiartce łuku o promieniu l i dlatego obliczenie pracy jest trudne bez całek by się nie obeszło ale na szczęście w poleceniu nie mamy wyliczać tej pracy tylko minimalną wartość siły potrzebną do poruszenia słupa.
Wystarczy porównać ze sobą dwa momenty sił.
Jeden powodujący obrót w prawo \(M_P = l^ \to x \ F^ \to\) ( x - iloczyn wektorowy) , gdzie F oznacza składową styczną do toru (okręgu) czyli \(M_P = lFsin \alpha\).
Drugi chcący obrócić słup w lewo związany z działaniem siły ciężkości \(M_L = \frac{l}{2}^ \to x\ Q^ \to = \frac{l}{2} mg sin 90^o = \frac{l}{2}mg\) , siła ciężkości jest już styczna do okręgu ale tylko w tym początkowym momencie podczas obrotu. Potem już nie jest i należałoby szukać jej składowej stycznej do okręgu o promieniu \(\frac{l}{2}\).
Ze względu na tę trudność nikt od nas nie chce w poleceniu obliczenia pracy tylko minimalnej wartości siły jaką trzeba przyłożyć na początku aby słup drgnął i zaczął się obracać, a tę wyznaczymy z warunku: \(M_P \ge M_L \So lFsin \alpha \ge \frac{lmg}{2} \So F \ge \frac{mg}{2sin \alpha }\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl