Zasięg rzutu 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smileszki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2018, 18:12
Płeć:

Zasięg rzutu 2

Post autor: smileszki »

Z dachu domu o wysokości H rzucono poziomo piłkę z prędkością Vox. Znaleźć zasięg rzutu i prędkość piłki w momencie jej uderzenia o Ziemię. Opór powietrza pominąć.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases}y(t)=H- \frac{gt^2}{2}\\
x(t)=v_0 t\\
v_y(t)=-gt\\
v_x(t)=v_0
\end{cases}\)

\(y(t_k)=0 \So 0=H- \frac{gt_k^2}{2} \So t_k= \sqrt{ \frac{2H}{g} } \\
z=x(t_k)=v_0 \sqrt{ \frac{2H}{g} } \\
v_k= \sqrt{v_x^2(t_k)+v_y^2(t_k)}= \sqrt{2Hg+v_0^2}\)
ODPOWIEDZ