Oblicz natężenia prądów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maćko18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 kwie 2018, 21:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Oblicz natężenia prądów

Post autor: maćko18 »

Witam, bardzo proszę o wyjaśnienie pewnej kwestii w sprawie poniższego zadania:

Jednorodny przewodnik o polu przekroju poprzecznego \(S = 1mm^2\) wykonany z miedzi o oporze właściwym \(þ = 1,7*10^-8\)\(\Omega\) został uformowany w kształcie okręgu. Średnica okręgu wynosi \(d = 10 cm\). Do punktów A i B zostało podłączone ogniwo o sile elektromotorycznej \(1 V\) i oporze wewnętrznym \(0,5 \Omega\) (rysunek). Długości łuków przewodnika spełniają relację: \(l1 = 3 l2\)

Rysunek:
Obrazek

Rozwiązaniem ma być \(I1 = 0,5 A\) i \(I2 = 1,5 A\). Rozumiem jak do tego dojść obliczeniowo, ale dlaczego rozwiązaniem nie jest \(I1 = 0 A\) (prąd nie płynie) i \(I2 = 2 A\) (płynie całość prądu)? Odcinek \(l2\) ma mniejszy opór niż \(l1\) bo jest krótszy, więc dlaczego prąd płynie również przez odcinek o większym oporze, skoro \(l1\) i \(l2\) są połączone równolegle? Np. na poniższym rysunku:

Obrazek

Żarówka się nie zaświeci, bo prąd popłynie równoległą częścią obwodu, tzn. ominie tą część o większym oporze, jeśli może popłynąć mniejszym. Dlaczego nie dzieje się tak w powyższym zadaniu?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nieprawda, żarówka się zaświeci o ile SEM ogniwa jest wystarczająco duże i prąd popłynie przez obydwie równoległe gałęzie a natężenia będą odwrotnie proporcjonalne do ich oporów. Nie popłynąlby tylko wtedy, gdyby opór jednej z nich był nieskończenie wielki a to jest praktycznie niemożliwe chyba, że byłaby to przerwa w obwodzie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maćko18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 kwie 2018, 21:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: maćko18 »

Zatem w poniższym zadaniu:

Obrazek

Odpowiedź A2 nie jest prawidłowa? Wg odpowiedzi jest prawidłowa przy założeniu że opór przewodnika wynosi 0, bo wtedy różnica potencjałów między węzłami na końcach żarówki wynosi 0, ale czy wtedy różnica potencjałów między węzłami równolegle podłączonego przewodnika K1 również nie wynosi 0?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

jest prawidłowa ale to sytuacja nierzeczywista, normalnie przez żarówkę popłynie prąd ale o małym natężeniu i nie będzie ona świecić
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ