Zmienna masa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anonimmm
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2018, 16:32
Płeć:

Zmienna masa

Post autor: Anonimmm »

Obiekt którego masa zmienia się według równania \(m=m0(1- \alpha t)\) porusza się po prostej poziomej. Na punkt działa zależna od prędkości siła oporu -kv, gdzie k jest dodatnią stałą. Prędkość względna odłączania się cząsteczek jest stała i wynosi u. Prędkość początkowa obiektu wynosi zero. Znajdź prędkość obiektu jako funkcję czasu.
rozwiązuje używając równania Mieszczerskiego :
\(m0(1- \alpha t) \frac{dv}{dt} = -kv - u \frac{d}{dt} (m0(1- \alpha t))\)
czy dobrze korzystam z tego równania ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a umisz ty w ogóle rozwiązywać takie r-nia :?: czy twoje posty są tylko biciem piany :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ