Termodynamika - sprawdzenie błędów.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bilstik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 25 lis 2014, 16:58
Podziękowania: 99 razy

Termodynamika - sprawdzenie błędów.

Post autor: Bilstik »

Witam ! Czy ktoś pomógłby ułożyć bilanse cieplne do danych zadań :
Zad 1. Przez kanał wentylacyjno-grzewczy przepływa stacjonarnie powietrze o strumieniu
2,5 kg/s. W kanale zabudowane jest koło łopatkowe z wystającym na zewnątrz, połączonym
z maszyną elektryczną, wałkiem. Na wlocie do kanału, na wysokości niwelacyjnej 18
m, powietrze przepływa z prędkością 30 m/s i ma entalpię jednostkową 105 kJ/kg; na wylocie
z kanału wysokość wynosi 8 m, prędkość 16 m/s, a entalpia 108 kJ/kg. Ścianki kanału
są ogrzewane tak, że powietrze przejmuje stacjonarnie 4 kW ciepła.
Jaka jest moc mechaniczna na łopatkach wirującego koła i w którą stronę ona płynie,
tzn. czy maszyna elektryczna jest silnikiem czy generatorem (prądnicą)?
Wynik: L= − 294 kW < 0 (jest więc silnikiem) z książki .

Sam wywnioskowałem jedynie (błędnie bo wynik się nie zgadza ) bilans :
N = Er1 - Er2(wypływające) + Q
N=2,5kg/s(105kj/kg - 108kj/kg) + (30^2-16^2)/2 + g*(18m-8m) ) +4kW
Gdzie tutaj może być błąd ?

Drugie zadanie :
Zad 2:
Kocioł w systemie centralnego ogrzewania domu pobiera stacjonarnie gaz ziemny w
ilości 2,1 um3/h. Gaz ma jednostkową energię chemiczną (wartość opałową) 34 300 kJ/um3 i dopływa do kotła z entalpią jednostkową 33 kJ/um3. Strumień powietrza: 21,4 um3/h dopływa z entalpią jednostkową 15 kJ/um3, a strumień spalin: 23,5um3/h opuszcza kocioł z entalpią 190 kJ/um3.

Tutaj mój błędny bilans :
Ergaz + Erpowi = Erspalin + Q
Q=[Vgazu(33kj/um + 34300kj/um) + Vpowietrza*15kj/um ] * Vspalin *190kj/um

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam .
Mayo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2020, 18:58
Płeć:

Re: Termodynamika - sprawdzenie błędów.

Post autor: Mayo »

Witam.

Podbijam to pierwsze zadanie
ODPOWIEDZ