ruch jednostajny przyspieszony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

ruch jednostajny przyspieszony

Post autor: Ichigo0 »

Witam.Proszę o pomoc w zadaniu.Może mi ktoś to wytłumaczyć mi wychodzi 75m a ma wyjść 27m.Samochód poruszający się ruchem jednostajnym przyspieszonym po 5 sekundach od momentu startu uzyskał prędkość 30m/s.droga jaką przebył ten samochód w piątej sekundzie ruchu wynosiła: A.27m B48m C.62,5m D.75m Moje rozwiązanie:
\(a= \frac{v}{t} \\ a=6\\ x= \frac{at^2}{2} = \frac{6\cdot 5^2}{2} =75m\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Bardzo dobrze liczysz, tylko Ty policzyłaś drogę po 5 sekundach, a pytają o drogę w piątej sekundzie.
Zatem \(\frac{6 \cdot 5^2}{2} =75-droga\ po\ 5\ sekundach\\\frac{6 \cdot 4^2}{2} =48-droga\ po\ 4\ sekundach\\75-48=27-droga\ w\ 5\ sekundzie\)
ODPOWIEDZ