Grawitacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 03 kwie 2018, 09:16
- Płeć:
Grawitacja
Jaką najmniejszą prędkość należało by nadać ciału znajdującemu się na powierzchni Ziemi aby spadło na Księżyc. Zaniedbaj opory powietrza i wzajemny ruch tych ciał.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(mgh= \frac{mv^2}{2} \So v= \sqrt{2gh}\)
\(h-\)odległość ziemi od księżyca \(\approx 3844 \cdot 10^5\ m\)
\(g \approx 9,81\ \frac{m}{s^2}\)
\(v\approx \sqrt{2 \cdot 9,81 \cdot 3844 \cdot 10^5} \frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=312639,3879\frac{km}{h}\)
ale nie wiem czy to jest dobrze. Dopadły mnie wątpliwości, bo jak już ciało zbliży się do księżyca, to je księżyc będzie przyciągał... nie wiem...może niech się jakiś fizyk wypowie.
\(h-\)odległość ziemi od księżyca \(\approx 3844 \cdot 10^5\ m\)
\(g \approx 9,81\ \frac{m}{s^2}\)
\(v\approx \sqrt{2 \cdot 9,81 \cdot 3844 \cdot 10^5} \frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=312639,3879\frac{km}{h}\)
ale nie wiem czy to jest dobrze. Dopadły mnie wątpliwości, bo jak już ciało zbliży się do księżyca, to je księżyc będzie przyciągał... nie wiem...może niech się jakiś fizyk wypowie.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
Na dużych odległosciach nie można zakładac, że g się nie zmienia. Trzeba zastosować ZZEnergii przy czym \(E_p = - \frac{Gm_1m_2}{r}\)radagast pisze:\(mgh= \frac{mv^2}{2} \So v= \sqrt{2gh}\)
\(h-\)odległość ziemi od księżyca \(\approx 3844 \cdot 10^5\ m\)
\(g \approx 9,81\ \frac{m}{s^2}\)
\(v\approx \sqrt{2 \cdot 9,81 \cdot 3844 \cdot 10^5} \frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=86844,27442\frac{m}{s}=312639,3879\frac{km}{h}\)
ale nie wiem czy to jest dobrze. Dopadły mnie wątpliwości, bo jak już ciało zbliży się do księżyca, to je księżyc będzie przyciągał... nie wiem...może niech się jakiś fizyk wypowie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl