punkt materialny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
punkt materialny
Dwa mijające się pociągi o długościach \(l_1\)=150m i \(l_2\)=200m mają stałe i równe co do wartości prędkości.Pasażer siedzący w wagonie pierwszego pociągu widzi drugi pociąg w czasie t=10s nie zmieniając kierunku obserwacji.Jaka jest prędkość pociągów? Ktoś mógłby mi wytłumaczyć i rozwiązać podane wyżej zadanie.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: punkt materialny
Nie za bardzo się znam na fizyce ale spróbuję:
Długość pierwszego pociągu (tego z pasażerem) nie ma znaczenia.
Pasażer przemieszcza się w stosunku do drugiego pociągu z prędkością 2v [m/sek] w czasie 10 sek
czyli:
\(2v \cdot 10 [sek]=200[m]\)
czyli \(v=10 [m/sek] =36 [km/h]\)
Odp: prędkość obu pociągów wynosi \(36 [km/h]\)
Długość pierwszego pociągu (tego z pasażerem) nie ma znaczenia.
Pasażer przemieszcza się w stosunku do drugiego pociągu z prędkością 2v [m/sek] w czasie 10 sek
czyli:
\(2v \cdot 10 [sek]=200[m]\)
czyli \(v=10 [m/sek] =36 [km/h]\)
Odp: prędkość obu pociągów wynosi \(36 [km/h]\)