kinematyka punktu materialnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kinematyka punktu materialnego

Post autor: Ichigo0 »

Witam.Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.Motocyklista przejechał połowę drogi z prędkością\(v_1\) a drugą połowę z prędkością\(v_2\).Jaka jest średnia prędkość z jaką jechał motocyklista.Próbowałam go rozwiązać tak
\(0,5s=v_1\cdot t_1\\ 0,5s=v_2+\cdot t_2\\ \frac{0,5s}{v_1} =t_1\\ \frac{0,5s}{v_2} =t_2\\ \\ V=\frac{s}{\frac{0,5s}{v_1}+\frac{0,5s}{v_2}} \\ \\ \frac{s}{\frac{0,5s}{v_1v_2}+\frac{0,5s}{v_2v_1}}\\ \\ \frac{s}{\frac{s}{v_1v_2}}\\ \\ s \cdot\frac{v_1v_2}{s} =v_1v_2\)
Co jest źle w moim rozwiązaniu?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2018, 15:33 przez Ichigo0, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kinematyka punktu materialnego

Post autor: kerajs »

Ichigo0 pisze:\(0,5s=v_1\cdot t_1\\ 0,5s=v_2\cdot t_2\\ \frac{0,5s}{v_1} =t_1\\ \frac{0,5s}{v_2} =t_2\\ \\ V=\frac{s}{\frac{0,5s}{v_1}+\frac{0,5s}{v_2}}\)
To jest OK.

Dalej:
\(V=\frac{s}{\frac{0,5sv_2}{v_1v_2}+\frac{0,5sv_1}{v_2v_2}}\\
V=\frac{s}{\frac{0,5s(v_2+v_1)}{v_1v_2}}\\
V= \frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}\)
ODPOWIEDZ