Witam.
Mam spory problem z wyliczeniem wymaganej pojemności silnika elektrycznego. Mój aktualny tok myślenia jest najprawdopodobniej błędny, ponieważ dla parametrów silnika: moc - 65KM, siła ciągu - 2.4kN oraz pożądany zasięg pojazdu 100km wymagana pojemność wychodzi mi absurdalnie zawyżona, a mianowicie około 1800Ah, gdzie akumulator smarta posiada 45Ah.
Inne parametry pojazdu to: masa - 700kg, prędkość średnia - 50km/h, prędkość maksymalna - 70km/h, przyspieszenie 0-50km/h - 7s.
Czy mógłby ktoś mi przytoczyć prawidłowy sposób obliczania pojemności akumulatora?
Byłbym naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Pojemność silnika elektrycznego.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pytanie jest źle sformułowane, nie chodzi o pojemność silnika, bo silnik elektryczny takowej nie ma tylko o pojemność akumulatora zasilającego ten silnik. Zakładając ruch pojazdu na dystansie 100 km ze stała szybkością 50 km/h i 100% sprawność zamiany energii mamy pirazyoko:
W = UIt, \(P = \frac{W}{t}= Fv\) do wyznaczenia pojemności musimy miec dodatkowe dane np. SEM , opór wewnętrzny akumulatora itp.
W = UIt, \(P = \frac{W}{t}= Fv\) do wyznaczenia pojemności musimy miec dodatkowe dane np. SEM , opór wewnętrzny akumulatora itp.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl