Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Proszę obliczyć promień orbity dla stacjonarnego satelity Ziemi znając: promień Ziemi RZ=6370 km, g=9,81 m/s, czas trwania doby ziemskiej T=24 godziny.
Zadanie pochodzi z udostępnionego nam zestawu zadań z dynamiki i chciałbym je rozwiązać, jednak kompletnie nie wiem jak się do niego zabrać. Z jakich wzorów wyprowadzić r, czyli promień, bo to jest w tym zadaniu szukaną? W sieci znalazłem masę informacji na temat podobnych zadań dla satelity geostacjonarnego, ale w przypadku satelity stacjonarnego nie doszukałem się rozwiązania bądź tropów które by mi pomogły.
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda się je rozwiązać.
Pozdrawiam.
Zadanie z dynamiki - promień orbity.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 mar 2018, 18:41
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. satelita stacjonarny to taki, który wiruje razem z Ziemią i jest niejako zawieszony nad jednym punktem, w jakiej płaszczyźnie jest to możliwe?
2. okres obiegu masz dalej to zwykły ruch jednostajny po okręgu
3. promień orbity \(r = R_z + h\)
4. przekształć i podstaw powinno wyjść ok. \(6,6\ R_z\)
2. okres obiegu masz dalej to zwykły ruch jednostajny po okręgu
3. promień orbity \(r = R_z + h\)
4. przekształć i podstaw powinno wyjść ok. \(6,6\ R_z\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl