Zadanie Narciarz zjeżdża ze stoku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
reliantification
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2018, 07:35
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie Narciarz zjeżdża ze stoku

Post autor: reliantification »

Witam, zaciąłem się na tym zadaniu. Treść poniżej, prosiłbym o pomoc, a gdyby ktoś zrobił całość, to byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ mam w czwartek kartkówkę, i musiałbym mieć te zadanie na 100% zrobione dobrze, więc potrzebuję dobrego wzorca do nauki. Oto treść zadania:
"Narciarz zjeżdża ze stoku o nachyleniu \(\alpha=60^\circ\) i długości \(l=100m\), a następnie wjeżdża na poziomą łąkę. Wiedząc iż na łące przebył odcinek \(x=400m\) oraz zakładając stałą wartość współczynnika tarcia \(k\) w czasie ruchu, proszę policzyć jego wartość."

Zrobiłem sobie taki oto rysunek do tego zadania:
Obrazek

Wypisałem sobie również dane i szukane:
Dane:
\(\alpha=60^\circ \\
l=100m \\
x=400m \\
k=const\)


Szukane: \(k\)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przecież ci to od wczoraj rozwiązuje i tłumaczy sztab ex-pertów: https://www.matematyka.pl/430718.htm#p5536660
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ