hydrostatyka słup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

hydrostatyka słup

Post autor: Ichigo0 »

W rurce o kształcie litery U.Znajdują się dwie ciecze przedzielone słupem rtęci.W lewej części mieszanina alkoholu z gliceryną a w prawej woda.Poziom cieczy w lewym ramieniu jest o h=1cm wyższy od poziomu w prawym a poziomy rtęci są na jednakowych wysokościach.Wysokość słupa wody wynosi
H=8cm.W jakim stosunku masowym wymieszana jest gliceryna z alkoholem?\(\rho_g=1260 \frac{kg}{m^3} ,\rho_a=800 \frac{kg}{m^3}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Porównaj ciśnienia hydrostatyczne na dowolnie wybranym poziomie, powinny być jednakowe w obu ramionach U rurki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ