Fizyka kilka zadan predkosc/droga/czas/ciazarek/wektory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
doma1d
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:33
Płeć:

Fizyka kilka zadan predkosc/droga/czas/ciazarek/wektory

Post autor: doma1d »

1. Łódź płynąca w poprzek rzeki porusza się z prędkością v1 = 4 m/s w kierunku prostopadłym do prądu rzeki. Prędkość prądu rzeki wynosi vp = 3 m/s. Wyznaczyć konstrukcyjnie i rachunkowo prędkość wypadkową łodzi i kierunek tego wektora względem brzegu rzeki.

2. Ciężarek zawieszony na lince o długości l = 120 cm odchylono od pionu za pomocą poziomej siły F = 32 N na odległość d = 50 cm, tak że znalazł się w równowadze. Wyznaczyć konstrukcyjnie i rachunkowo ciężar ciała Q i siłę R napinająca linkę.

3. Wózek o ciężarze Q = 400 N znajduje się na równi pochyłej o kącie nachylenia α = 30◦. Przedstawić graficznie wektor Q i wyznaczyć konstrukcyjnie i rachunkowo wektor siły reakcji działającej ze strony równi na wózek.

4. Jadący pojazd w ciągu 8 min przebywa drogę 8 km a w następnych 6 minutach dystans 16 km. Wyznacz średnią prędkość tego ciała w pierwszym i drugim etapie jazdy oraz średnią prędkość dwuetapową.

5. Pierwsza połowę drogi samochód przejechał z prędkością v1 = 80 km/h a drugą z prędkością v2 = 40 km/h. Jaka była średnia prędkość ruchu samochodu?

6. Samochód jadący z prędkością 20 m/s wyhamowuje swoją prędkość w czasie 20 sekund do 4 m/s. Obliczyć przyspieszenie pojazdu i napisać równanie przedstawiające funkcję prędkości od czasu{v(t)}. Znaleźć drogę przebytą przez ciało w przedziale czasu pomiędzy 5 i 15 sekundą.

7. Ciało porusza się ruchem jednostajnie opóźnionym i przebywa w czasie t = 8 s drogę S = 180 m, mając ma na końcu tego odcinka prędkość v = 5 m/s. Wyznaczyć prędkość początkowa i przyspieszenie.

8. Stała siła F= 4 N działa na ciało o masie m=5 kg. Po jakim czasie prędkość ciała zwiększy się 8 krotnie w stosunku do prędkości początkowej v = 0,4 m/s, tzn. do prędkości z jaką poruszało się w chwili kiedy zaczęła na nie działać siła?

9. Obliczyć siłę potrzebną do przesuwania klocka ruchem jednostajnym po torze poziomym, jeśli masa klocka wynosi m = 100 kg, a współczynnik tarcia równy jest k = 0,20. Jaką pracą wykonuje się podczas tego ruchu na drodze 1000 m?

10. Obliczyć pracę wykonaną na przemieszczenie ciała o masie m = 1 kg ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a = 1 m/s2 na drodze s = 10 m, po torze poziomym, jeśli współczynnik tarcia wynosi k = 0,10. Ile wynosi siła powodująca ten ruch?

11. Jaką moc powinien mieć silnik traktora ciągnącego pod górę przyczepę o masie 5000 kg z prędkością 1 m/s wzdłuż równi pochyłej o kącie nachylenia 20°, jeśli współczynnik tarcia dla całego pojazdu wynosi k = 0,20. Narysować rozkład sił działających na pojazd.

12. Pojazd o masie m = 2000 kg rusza z miejsca i po przebyciu drogi s = 150 m osiąga prędkość v = 20 m/s. Ruchowi towarzyszy siła oporu ruchu F = 15·105 N. Jaką energię uzyskał pojazd? Ile energii się rozproszyło? Jaką pracę wykonał silnik pojazdu?

13. Dźwig unosi w górę ciężar o masie m = 5 ton ze stałym przyspieszeniem a = 1,2 m/s2 na wysokość h = 10 m. Obliczyć pracę jaką wykona silnik dźwigu oraz moc tego urządzenia jeśli czas wykonania tej pracy 1·103 ms.

fali, amplituda.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a czytałeś to: viewtopic.php?f=29&t=12617 :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ