turbina hydroelektrowni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

turbina hydroelektrowni

Post autor: Ichigo0 »

Turbina hydroelektrowni ma moc P = 70 MW. Oblicz zużycie wody w metrach sześciennych w ciągu t = 1 h, jeżeli sprawność turbiny η = 80%. Dzięki tamie poziom wody podniósł się na wysokość h = 60 m. Gęstość wody p = 1000 kg/m³, przyśpieszenie ziemskie g = 10 m/s².

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Praca = zmianie energii potencjalnej środka masy wody, należy uwzględnić też sprawność. Dalej sam..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ