Przyspieszenie styczne i normalne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alvinek123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2018, 13:24
Płeć:

Przyspieszenie styczne i normalne

Post autor: alvinek123 »

W pewnym ruchu v(t)=At^2 , A=2m/s^3 a promień krzywizny toru p wynosi 1m.Znajdź czas t, w którym zachodzi równość wartości przyspieszeń stycznego i normalnego.Zapisz odpowiednie wzory i na ich podstawie znajdź wartości przyspieszenia stycznego, normalnego oraz czasu t dla któego jest spełniony ten warunek
Proszę o pomoc! :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

zacznij od punktu 0: znajdź te wzory w podręczniku lub internecie i..
potem wystarczy podstawić
hint: przyspieszenie normalne = dośrodkowe
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ