soczewki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

soczewki

Post autor: mahidevran »

1. Za pomoca soczewki dwuwypukłej o promieniach r1= 5cm i r2= 25 cm otrzymano trzy razy pomniejszony rzeczywisty obraz pewnego przedmiotu. Nastepnie przedmiot odsunieto od soczewki o 1/3 m i otrzymano obraz pomniejszony siedem razy. Oblicz:
a) odleglosc obrazow od soczewki
b) zdolnosc skupiajaca soczewki
c) wspolczynnik zalamania materiału, z ktorego wykonano soczewkę
d) Jak zmieni sie zdolsc skupiajaca soczewki, jezeli wlozymy ja do wody o wspolczynniku zalamania nw=1,3?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

i w czym problem :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ