Obliczanie natężenia pola elektrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
domagola1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 lut 2018, 22:27
Płeć:

Obliczanie natężenia pola elektrycznego

Post autor: domagola1 »

Mamy dwa ładunki różnoimienne oddalone od siebie o długość l i obliczyć natężenie pola w połowie tej odległości. Wiem, że wzór to E= E1+ E2, a E1=E2 i, że E1 oraz E2= k \cdot q/(l/2)^2. Chodzi mi o samo przekształcenie.

E= k \cdot q/(l/2)^2 + k \cdot q/(l/2)^2= 2k \cdot q/(l/2)^2= 8k \cdot q/l^2

Jak wygląda to przekształcenie, że wychodzi w ten sposób?
Za każdym razem gdy próbuję to przekształcić mi wychodzi ostatecznie 8k \cdot 2q/l^2
domagola1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 lut 2018, 22:27
Płeć:

Post autor: domagola1 »

\(E1 oraz E2=k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}\)
\(E=k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}+k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}=2k\cdot \frac{q}{(l/2)^2}=8k \cdot \frac{q}{l^2}\)
Mi wychodzi:
\(8k \cdot \frac{2q}{l^2}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

domagola1 pisze:\(E1 oraz E2=k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}\)
\(E=k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}+k \cdot \frac{q}{(l/2)^2}=2k\cdot \frac{q}{(l/2)^2}=8k \cdot \frac{q}{l^2}\)
\(2k\cdot \frac{q}{(l/2)^2}= 2kq\frac{4}{l^2}= 8k \cdot \frac{q}{l^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
domagola1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 lut 2018, 22:27
Płeć:

Post autor: domagola1 »

Ale ta 2 odnosi się przecież nie tylko do samego k wiec w sumie powinno być zapisane \(2(k \cdot \frac{q}{(l/2)^2})\) a wtedy wychodzi już inaczej.
domagola1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 lut 2018, 22:27
Płeć:

Re: Obliczanie natężenia pola elektrycznego

Post autor: domagola1 »

Zauważyłam swój błąd, robiłoby to różnicę gdyby między k był plus :P
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

domagola1 pisze:Ale ta 2 odnosi się przecież nie tylko do samego k wiec w sumie powinno być zapisane \(2(k \cdot \frac{q}{(l/2)^2})\) a wtedy wychodzi już inaczej.
to dodaj sobie te dwa ułamki, wspólny mianownik już mają, wyjdzie tak samo
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ