ramka w polu magnetycznym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ramka w polu magnetycznym
Kwadratowa ramka o boku 0,5m, ustawiona poziomo, znajduje się w polu magnetycznym, pionowym, zwróconym w dół. Indukcja pola, jednostajnie zmienna, wzrosła od 12T do 21T w czasie 3s. Opór ramki wynosi 0,25\(\Omega\). Ile wynosi natężenie prądu w ramce? Określ kierunek prądu w ramce w odniesieniu do ruchu wskazówek zegara.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(\varepsilon=- \frac{\Delta\Phi}{\Delta t}\\
\Delta\Phi=\Delta B \cdot S=(21-12) \cdot 0,25=2,25\\
|\varepsilon|= \frac{2,25}{3}=0,75\\
I= \frac{|\varepsilon|}{R}= \frac{0,75}{0,25}=3\)
Kierunek prądu indukcyjnego jest taki, żeby przeciwdziałać zmianie (tu: wzrostowi strumienia), która go wywołała.
Nie mam pewności - poszukaj może samodzielnie.
\Delta\Phi=\Delta B \cdot S=(21-12) \cdot 0,25=2,25\\
|\varepsilon|= \frac{2,25}{3}=0,75\\
I= \frac{|\varepsilon|}{R}= \frac{0,75}{0,25}=3\)
Kierunek prądu indukcyjnego jest taki, żeby przeciwdziałać zmianie (tu: wzrostowi strumienia), która go wywołała.
Nie mam pewności - poszukaj może samodzielnie.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Brak jednostek dyskwalifikuje to rozwiązanie, to fizyka a nie matematyka.
I = 3 A , kierunek przepływu prądu, patrząc z góry, jest zgodny z ruchem wskazówek zegara
I = 3 A , kierunek przepływu prądu, patrząc z góry, jest zgodny z ruchem wskazówek zegara
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
w ą t p i ę czy spotrafi
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl