Elektostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Elektostatyka

Post autor: mahidevran »

1. Mała przewodzącą kulke o masie m naładowano ładunkiem dodatnim i położono na plycie wykonanej z izolatora. Od góry zaczęto do niej zbliżać drugą, identyczną kulkę, naladowaną ładunkiem ujemnym o takiej samej wartosci. Gdy kulki znalazły sie w odleglosci d od siebie, dolna oderwała sie od płyty. Wyprowadz wzór umożliwiajacy obliczenie ładunku każdej z kulek.
Prosze o wytłumaczenie :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

W odległości d siła Colomba zrównoważyła ciężar kulki.
\(mg=k \frac{q^2}{d^2} \So q=d \sqrt{ \frac{mg}{k} }\)
ODPOWIEDZ