Tarcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A co wiemy o tym ruchu czy jest jest jednostajny, jednostajnie zmienny czy zmienny a może w ogóle skrzynia nie ruszyła z miejsca
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
Re: Tarcie
Treść zadania rzeczywiście nie jest precyzyjna, należy jednak założyć, że ruch jest jednostajnym, inaczej zadanie pozbawione byłoby sensu. W tej sytuacji wsp. tarcia równy jest tangensowi kąta nachylenia równi pochyłej do poziomu. Wynika to z faktu, że przy opisanym powyżej założeniu siła tarcia równa się tej sile, którą ciągniemy blok po równi. Z definicji natomiast wsp. tarcia to stosunek siły tarcia do siły nacisku. Siła grawitacji się skróci i pozostanie sinus przez cosinus czyli tangens kąta, czyli pierwiastek z 3 przez 3.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
Wszystkich bardzo przepraszam, ale podałem niewłaściwe rozwiązanie. Zadanie przeczytałem pobieżnie, robiąc jednocześnie inne rzeczy. Moje rozwiązanie jest słuszne dla równi pochyłej nachylonej pod kątem 30 stopni, co zresztą wynika z treści wcześnirjszego wpisu. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę, prawidłowe rozwiązanie podam później.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
dla ruchu jednostajnego: \(Fcos \alpha = \mu mg\)
stąd \(\mu = \frac{Fcos \alpha }{mg} \approx 0,2\).
stąd \(\mu = \frac{Fcos \alpha }{mg} \approx 0,2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Jesli masz jakieś zastrzeżenia, to przedstaw swoje.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
Nie uwzględniłeś pionowej składowej siły podanej w zadaniu. Wystarczy pomnożyć ją przez sinus kąta, a wynik odjąć od mianownika Twojego wyrażenia i będzie dobrze. Oczywiście przedstawię swoje rozwiązanie, ale dopiero dziś późną nocą, choć bardziej prawdopodobne - dopiero kolejnej nocy. Dla autora wpisu to chyba bez znaczenia, rozwiązania potrzebował bodajże miesiąc temu.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
Faktycznie dałem się złapać, poprawka: \(Fcos \alpha = \mu (mg - Fsin \alpha)\)korki_fizyka pisze:dla ruchu jednostajnego: \(Fcos \alpha = \mu mg\)
stąd \(\mu = \frac{Fcos \alpha }{mg} \approx 0,2\).
\(\mu = \frac{Fcos \alpha }{mg - Fsin \alpha} \approx 0,2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
Re: Tarcie
No to i mi spadł kamień z serca, w fizyce lepsza jest jednomyślność .
W sumie też się dałem złapać, przy pierwszym podejściu przeczytałem zadanie pobieżnie i rozwiązałem tak jak dla równi pochyłej.
Serdecznie pozdrawiam, Jacek
W sumie też się dałem złapać, przy pierwszym podejściu przeczytałem zadanie pobieżnie i rozwiązałem tak jak dla równi pochyłej.
Serdecznie pozdrawiam, Jacek
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lut 2018, 09:06
- Płeć:
Re: Tarcie
Na zakończenie dyskusji wrzucam link do filmu, gdzie zagadnienie jest dokładnie wytłumaczone:
https://www.youtube.com/watch?v=TG1hzWnl-TM&t
https://www.youtube.com/watch?v=TG1hzWnl-TM&t