Ciało w spoczynku na równi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kielon517
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2018, 12:30

Ciało w spoczynku na równi

Post autor: kielon517 »

Jakiej siły dociskającej ciała do równi pochyłej należy użyć aby pozostało w spoczynku ? Masa ciała 5kg kąt nachylenia 45 stopni do poziomu , wsp tarcia 0,2 , Siła dociskająca działa w kierunku poziomym
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Takiej żeby jej składowa wzdłuż równi zrównoważyła składową siły ciężkości.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
evan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2018, 21:29
Płeć:

Post autor: evan »

Można prosić o obliczenia ?
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

\(mg\sin a - Fcos a\le (mg \cos a + F \sin a ) f\)

I teraz proste przeksztalcenie na F.
ODPOWIEDZ