Drgania harmoniczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Drgania harmoniczne
Wyznacz masę ciała wykonującego drgania harmoniczne o amplitudzie \(0,2m\), częstotliwości \(1 Hz\) i fazie początkowej \(30^{\circ}\), jeżeli całkowita energia ciała jest równa \(3,14*10^{-2}J\). Po ilu sekundach od chwili początkowej energia potencjalna będzie trzy razy większa od energii kinetycznej?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E = \frac{kA^2}{2}= \frac{mv_{max}^2}{2}\)
ciało ma prędkość maksymalną, gdy mija położenie równowagi x = 0
\(x(t) = Asin(\omega t + \phi)\)
\(E_p = \frac{kx^2}{2} = 3 \frac{mv^2}{2}\), podstaw.
ciało ma prędkość maksymalną, gdy mija położenie równowagi x = 0
\(x(t) = Asin(\omega t + \phi)\)
\(E_p = \frac{kx^2}{2} = 3 \frac{mv^2}{2}\), podstaw.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl