Drgania harmoniczne proste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Drgania harmoniczne proste

Post autor: Uczen6788 »

Po jakim czasie od chwili początkowej punkt materialny, wykonujący drgania harmoniczne proste, przesunie się na odległość równą połowie amplitudy? Jaki będzie w tym momencie stosunek energii potencjalnej i kinetycznej punktu? Faza początkowa jest równa zero, okres drgań wynosi 6s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Rozwiąż r-nie \(\frac{1}{2}= sin \frac{2 \pi }{T} t\) a potem podstaw do wzorów na energie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ